• 'Ini punca ramai graduan kejuruteraan lari dari bidang' - Rate gaji engineer di Malaysia RM2,500 sebulan 1
    149
    0

    “Tengok news macam ni, terus morale down nak belajar. Bayar yuran pengajian mahal kot, gaji takat tu je?” itu reaksi pelajar kejuruteraan selepas membaca berita ‘Gaji Jurutera Statik’ yang dilaporkan Berita Harian semalam. Menurut laporan itu, kadar gaji jurutera tempatan tidak berubah sejak 20 tahun lalu walaupun negara telah mencapai tahap kemajuan dan pembangunan yang ...
  • malaysiakerja
    81
    0

    Kerajaan akan melancarkan inisiatif #MalaysiaKerja bertujuan mewujudkan peluang pekerjaan yang lebih baik untuk belia dan wanita, sekali gus mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing berkemahiran rendah. Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat hari ini berkata kerajaan menjangkakan program #MalaysiaKerja akan mewujudkan tambahan peluang pekerjaan sebanyak 350,000 untuk rakyat Malaysia dalam ...
  • 'Tangan penuh bertatu macam gangster, ingatkan nak samun rupanya nak tolong' 8
    193
    0

    Haih, nak menangis pula membaca perkongsian lelaki ini mengenai orang Malaysia saling bantu membantu apabila berada di tempat orang. Tak nak intro panjang, baca terus please. Semoga perkongsian dari Muhammad Nur Fae Kasmadi ini bermanfaat untuk kita semua. BILA masuk kerja di Singapura, baru nampak orang Malaysia tak kira Melayu, Cina atau India yang datang ...
  • Terkini: Apple Cadang Pindah Pengeluaran Dari China Ke Malaysia 10
    143
    0

    Apple Inc dalam usaha ‘memindahkan’ antara 15 hingga 30 peratus keupayaan pengeluaran mereka dari China ke negara Asia Tenggara. Keputusan ini susulan daripada ko-nflik perdagangan Amerika Syarikat – China yang berlaku sejak beberapa bulan lalu.  Pengeluar iPhone dalam pada itu memutuskan untuk tidak bergantung terlalu besar dengan pembuatan di China. Negara-negara yang termasuk dalam pilihan ...
  • Video Pecut ‘The Flash’ Malaysia Jadi Perhatian, Catat Larian 10.63 Saat 12
    122
    0

    Nama Muhammad Azeem, 15 mula mendapat perhatian apabila mengungguli acara 100 meter kategori 18 tahun pada Kejohanan Olahraga Remaja Asia Tenggara 2019 di Filipina, Mac lalu. Azeem yang berasal dari Perak telah mencatat masa larian yang mengagumkan dengan catatan 10.69 saat sekaligus memadamkan rekod atlet Thailand dengan masa 10.74 pada 2011. Jaguh olahraga muda negara, ...
  • 'Saya sudah tua, tak banyak masa lagi sebab itu saya tergesa-gesa' - Tun Mahathir 18
    179
    0

    Dr Mahathir Mohamad berkata beliau perdana menteri yang tidak mempunyai banyak masa lagi kerana mengambil kira usianya yang mencecah 93 tahun itu. “Saya bertuah untuk hidup selama ini. Sebenarnya, saya tidak patut hidup lagi untuk menyaksikan apa yang berlaku terhadap pengganti saya tetapi saya bernasib baik kerana saya bukan sahaja tua tetapi masih berupaya berfungsi. ...
  • Exco: Mohd Haziq disahkan meninggal dalam serangan di New Zealand 22
    174
    0

    Rakyat Malaysia, ma-ngsa ser-angan pengg-anas pelampau kanan yang dilaporkan hilang sebelum ini disahkan m-aut, maklum Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh. Berita Harian memetik kenyataan exco kerajaan negeri itu dalam hantaran di media sosial malam ini. “Mohd Haziq Mohd Tarmizi, 17, yang hilang susulan kejadian sera-ngan ga-nas di ...